Trump’ın politikaları ABD’de daralmaya neden oldu

ABD Ekonomisi 2024 Yılının Başında Daraldı

ABD ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daraldı. Bu durum, ABD ekonomisinin son yıllarda gösterdiği büyüme performansının ardından gerçekleşti. Geçen yıl genelinde yüzde 2,8 büyüme kaydeden ABD ekonomisi, 12 çeyrek sonra daralma yaşadı. Analistler, bu durumu ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarına bağlıyor ve resesyon endişelerini dile getiriyor.

Ayrıca, tüketici harcamalarındaki yavaşlama ve federal harcamalardaki keskin düşüş de ABD ekonomisinin küçülmesine neden oldu. Analistler, ABD’nin büyüme rakamlarının şaşırtıcı olmadığını ve şirketlerin gümrük vergilerinden kaçınmak için fazla mal ithal ettiğini belirtiyor. Bu durumun ticaret dengesini olumsuz etkilediği dile getiriliyor.

Trump’ın Başkanlığının Ekonomiye Etkisi

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen’e göre, Amerikan ekonomisinin daralması, Trump’ın başkanlığa gelmesiyle beklenen bir durumdu. Trump’ın ticaret savaşlarını başlatması ve tarifelerle ticarette yavaşlama yaratması doğal karşılanıyor. Ekonomik ve siyasi politikalarının küresel ticarette yavaşlamaya yol açmasıyla ABD ekonomisinin daralmasına neden olduğu ifade ediliyor.

Ergezen, tarifelerin artışıyla ABD’nin ithal ettiği ürünlere ilave vergiler getirilmesinin, maliyetleri artırarak talebi yavaşlattığını belirtiyor. Bu durumun talepten ziyade arzın azalmasına neden olduğu vurgulanıyor. Küresel ticarette yaşanan yavaşlamanın devam ettiği ve enflasyonun yüksek kalmasına neden olduğu ifade ediliyor.

Fed’in Faiz İndirimi Hareketleri

Avrupa ve Çin ekonomilerinde yaşanan yavaşlamaya karşın, faiz indirimlerinin ekonomik büyümeyi artırması beklenirken Trump’ın politikalarının bu durumu etkileyebileceği dile getiriliyor. Artan tarifelerin ekonomik toparlanmayı geciktirebileceği ve faizlerin yüksek kalmasına neden olabileceği belirtiliyor.

Ergezen, enflasyonun yüksek seyrinin faizlerin yüksek kalmasına yol açtığını ve Fed’in faiz indirimlerini düşünmesine neden olduğunu ifade ediyor. Küresel ekonomideki yavaşlamanın büyümeyi olumsuz etkilediği ve resesyon endişelerinin artabileceği belirtiliyor. Sonuç olarak, dünya ekonomisinin önümüzdeki dönemde nelerle karşılaşacağı büyük merak konusu olmaya devam ediyor.

Related Posts

Buğday fiyatlarında toparlanma sinyali

ABD’de buğday vadeli işlemleri, Pazartesi günü kile başına 5.25 doların altına inerek Cuma günü görülen 5.31 dolarlık haftalık zirvenin hemen altında kaldı. Fiyatlardaki bu sınırlı düşüş, ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine dair iyimserliğin …

’65 milyon ziyaretçi ve 64 milyar dolar gelir hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Otelciler Birliği’nin 25’inci Genel Kurul Toplantısında konuştu. Bakan Ersoy “2025 yılında ise turizm hedeflerimizi 65 milyon ziyaretçi ve 64 milyar dolar gelir olarak ilan ettik ve hep birlikte doğru adımları atarak hedefimize ulaşacağız” dedi.

ENAG enflasyon verilerini açıkladı: Nisan ayı enflasyon rakamları netleşti

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), son dakika nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. ENAG’a göre nisan ayında enflasyon yüzde 4.46 arttı. Son 12 aylık artışı ise yüzde 73.88 olarak gerçekleşti. En yüksek aylık enflasyon artışı yüzde 9.67 ile “Haberleşme” grubunda oldu.

ENAG nisan ayı enflasyon oranını açıkladı

ENAG nisan ayı enflasyon oranını açıkladı

AKP’den Merkez Bankası’na faiz resti

Türkiye’de uygulanan ekonomi modeline ilişkin tartışmalar sürerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayında başlattığı faiz indirim sürecini Nisan ayında sonlandırdı. 19 Mart’ta, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem …

ENAG nisan ayı enflasyonunu açıkladı

Son dakika… ENAG 2025 yılı nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. ENAG verilerine göre Nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 4,46 artarken yıllık bazda ise yüzde 73,88 olarak gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir