Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Kabızlık Belirtileri ve Önlemleri

Kabızlık, haftada üçten az tuvalete çıkma durumu olarak tanımlanır. Ancak uzmanlara göre, kabızlığın sadece bu belirtiyle sınırlı olmadığını belirtiyorlar. Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer’e göre zor ve sert dışkılama, tam boşaltım sağlanamaması gibi durumlar da kabızlık olarak değerlendirilebilir. Beslenme ve diyet alışkanlıklarının kabızlığın oluşmasında büyük rol oynadığını belirten Atamer, su ve lifli gıdaların yetersiz tüketimi durumunda kabızlığın ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Özellikle orta ve ileri yaşlarda ve kadınlarda kabızlık sorununun daha sık görüldüğünü vurguluyor.

Prof. Dr. Aytaç Atamer, kabızlığın tedavisinde su tüketiminin önemine vurgu yapıyor. Su tüketiminin yetersiz olmasının kabızlığın en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirten Atamer, lifli gıdaların tüketilmesi, düzenli egzersiz yapılması gibi önerilerde bulunuyor.

Yaşlanmayla birlikte bağırsak hareketlerinin yavaşladığını ve bu durumun kabızlığa zemin hazırladığını ifade eden Prof. Dr. Aytaç Atamer, yaşlılarda sosyal hayata aktif katılımın ve düzenli egzersizin kabızlığı önlemede önemli rol oynadığını vurguluyor. Beslenmede lifli gıdaların önemine de değinen Atamer, yaşlılar için lifli gıdaların sık tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kabızlığın tedavisinde ilaç kullanımının da gerekebileceğini belirten Atamer, kişinin tuvalet ihtiyacını ertelememesi gerektiğini vurguluyor. Uzun süreli kabızlığın bağırsaklarda sorunlara yol açabileceğini belirten Atamer, bol su içme, lifli gıdalar tüketme ve düzenli egzersiz yapma alışkanlıklarının kabızlık sorununu çözebileceğini belirtiyor.

Kabızlıkla Başa Çıkmanın Yolları

  • Su tüketimini artırın
  • Lifli gıdaları sıkça tüketin
  • Düzenli egzersiz yapın
  • Tuvalet ihtiyacını ertelemeyin
  • Bol miktarda su için ve lifli gıdalar tüketin
  • Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinin

Kaynak: BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Related Posts

Bel ve bacak ağrılarınız sıklaştıysa dikkat! Nedeni omurga kanalı darlığı olabilir

Modern çağın hareketsiz (sedanter) yaşantısında sinsice ilerleyen omurga kanalı daralması, genellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkarken, son yıllarda yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle görülme sıklığı hızla artıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halit Çavuşoğlu, omurga kanalı darlığına yönelik önemli uyarılarda bulundu.

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

16 yaşındaki çocuğun bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu

Samsun’da motosiklet kazası sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki Iraklı çocuğun bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu.

Aktif Mesane Sendromu Nedir?

Aktif mesane sendromu toplumda bir çok insanın yakındığı sağlık sorunların başında geliyor. Peki Aktif Mesane Sendromu Nedir, nasıl tedavi edilir.

Depresyona karşı ideal seks sayısı verildi: Bu sayının fazlası zarar…

Cinsel ilişki sıklığı ile depresif semptomlar arasındaki bağ incelendi ve depresyona mücadelede ideal olan sayı belirlendi.

Aşı reddi artıyor: Halk sağlığı tehlike altında!

Son yıllarda dünya genelinde artan aşı reddi, halk sağlığı açısından büyük riskler oluşturuyor. Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, aşılamanın her yıl milyonlarca hayat kurtardığını vurguladı.