Elektriğe yüzde 25 zam yapıldı: Zam en çok onlara yaradı!

Elektrik Faturalarında Özelleştirme Yükseltti, Yurttaş Zararlı Çıktı

Elektrik piyasasında yaşanan özelleştirme adımları, şirketlerin karını artırırken vatandaşların cebine büyük yük getirdi. Üretim, iletim ve dağıtım olarak üçe ayrılan elektrik piyasasında 20 dağıtım bölgesine ayrılan Türkiye’de, özel şirketlere büyük kontrol yetkileri verildi. Başlangıçta “Hizmet kalitesi yükselecek, fiyatlar düşecek” söylemleri ile başlayan süreç, maalesef kalitenin düşmesi ve sürekli artan elektrik faturaları ile sonuçlandı.

Zamlar Şirketlere Yaradı

Geçtiğimiz hafta yapılan yüzde 25’lik elektrik zammı sonrasında, ek gelirin büyük kısmının dağıtım şirketlerine aktarılacağı ifade ediliyor. Üretim fiyatları sabit kalmasına rağmen dağıtım bedelleri yükseltilerek, milyarlarca liralık ek yükün vatandaşın cebinden çıkıp şirketlerin kasasına gideceği öngörülüyor.

Elektriği devletten ucuza alıp halka pahalıya satan dağıtım şirketleri arasında Cengiz ve Kolin gibi büyük gruplar da bulunuyor. Artan zamlarla birlikte vatandaşın her ay elektrik faturasına 5,3 milyar lira daha fazla ödeme yapacağı ve bu tutarın büyük bir kısmının belirli şirketlere gideceği öngörülüyor.

1 kilovatsaat elektriğin üretim maliyeti 49,4 TL iken, dağıtım şirketleri aracılığıyla vatandaşa ulaşması için 183,6 TL daha ödeniyor. Toplam 233 TL’lik maliyetin 79 TL’si dağıtım bedeline, 21 TL’si ise enerji üretimine ayrılıyor. Şehit yakınları ve gazilere sağlanan indirimli tarifelerde dahi dağıtım bedellerinin ağırlığı sürüyor ve faturaların yüzde 93’ünü oluşturuyor.

Milyonlarca Abone Zamlardan Etkilenecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, 41 milyondan fazla konut abonesini etkileyecek olan elektrik zammının vatandaşları ciddi şekilde etkileyeceğini belirterek, “41 milyon 189 bin 208 adet konut abonesi elektrik zammından etkilenecek. Vatandaşlar her ay cebinden yaklaşık 5 milyar TL daha fazla para çıkaracak. Bu para, AKP’nin yüzde 100’ünü özelleştirdiği elektrik dağıtım şirketlerine akacak. Bu vatandaşın soyulması anlamına geliyor” dedi.

Kâğıt Üzerindeki Şirketlerle Fiyatlar Katlanıyor

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, kamuya ait sistemlerin özelleştirilerek sanal bir dağıtım piyasası oluşturulduğunu ve bunun sonucunda halkın elektriği iki kat pahalıya kullandığını vurguladı. Ulutaş, “Dağıtım şirketlerinin perakendenin masa başında, kağıt üzerinde çalışan ‘perakende şirket’ diye adlandırılan ikizi bulunuyor. Bu şirketler, devletten ucuz elektriği alıp kârlarını ekleyerek vatandaşa pahalıya satıyorlar” şeklinde konuştu.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım (BEDAŞ)

  • Sahibi: Cengiz-Kolin (Limak ayrıldı)
  • Dağıtım Bölgesi: İstanbul (Avrupa yakası), Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli ve Sakarya
  • Abone Sayısı: 5,3 milyon

Akdeniz Elektrik Dağıtım (Akdeniz EDAŞ)

  • Sahibi: Cengiz-Kolin (Limak ayrıldı)
  • Dağıtım Bölgesi: Antalya, Isparta ve Burdur
  • Abone Sayısı: 2,3 milyon

Çamlıbel Elektrik Dağıtım (ÇEDAŞ)

  • Sahibi: Cengiz-Kolin (Limak ayrıldı)
  • Dağıtım Bölgesi: Sivas, Tokat ve Yozgat
  • Abone Sayısı: 1,7 milyon

Meram Elektrik Dağıtım (MEDAŞ)

  • Sahibi: Cengiz-Alarko
  • Dağıtım Bölgesi: Konya, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Karaman ve Kırşehir
  • Abone Sayısı: 3,6 milyon

Uludağ Elektrik Dağıtım (Uludağ EDAŞ)

  • Sahibi: ACTIS firması (Limak, Cengiz ve Kolin ayrıldı)
  • Dağıtım Bölgesi: Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova
  • Abone Sayısı: 4,6 milyon

Related Posts

Marmaris’te 2’si süresiz 25 işletmeye kapatma, çalışanlara ‘cinsel saldırı’ suçlaması!

Muğla’nın dünyaca ünlü tatil bölgesi Marmaris’te çıplak dans, meşale şovları, gürültü yapanlar ve yoldan geçen turistleri ısrarlı teklifleriyle rahatsız edenlere yönelik artan şikayetler sonrası denetimler yoğunlaştı. Özellikle uygunsuz şovları ile …

Fiyatlar üç ayda dibin dibini gördü: Brunei’de enflasyon şoku

Brunei’de tüketici fiyat endeksi, Mayıs 2025’te bir önceki yıla göre yüzde 0,5 azalarak dikkat çekti. Bu düşüş, Nisan ayındaki yüzde 0,1’lik gerilemeyi de aşarak deflasyonist sürecin üçüncü ayına işaret etti. Özellikle gıda ve alkolsüz içecekler …

Akaryakıta çifte zam geldi!

Savaş öncesi yaşanan yükseliş de eklendiğinde aylık artış yüzde 20’yi geçti

Borsa günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 101,35 puan artarken, toplam işlem hacmi 80 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,25, holding endeksi yüzde 1,09 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,07 …

Zırh delici harp başlıklı KARGU İHA’nın ihracatı sürüyor

STM tarafından geliştirilen zırh delici harp başlıklı KARGU İHA’nın ikinci ihracatı gerçekleştirildi.

Son Dakika | Tüketici güven endeksi açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın ortak çalışmasıyla yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, haziran ayında yüzde 0,3 oranında artarak 85,1’e yükseldi. Mayıs ayında bu rakam …