Her 10 yılda bir yapılması gerekiyordu en son 2001’de yapıldı: 24 yıl sonra sayım!

Tarım Sayımı İçin Sahaya Çıkılmalı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarım sayımının sadece kağıt üzerinde değil, sahada yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Yoksa şimdi yine rakamlar mı makyajlanacak” dedi.

Genel tarım sayımı, ülkedeki hayvan varlığından tarımsal makineleri arazi miktarına kadar geniş verilerin toplanması anlamına gelmektedir. Türkiye’de ilk tarım sayımı 1927 yılında gerçekleştirilmiştir ve daha sonraki sayımlar 1950, 1963, 1970, 1980, 1991 ve 2001 yıllarında yapılmıştır. Ancak AKP döneminde bu sayım hiç yapılmamıştır. Son olarak AKP, 24 yıl sonra tarım sayımı yapmaya karar vermiş ve 2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında protokol imzalanmıştır. Genelge ise 2 yıl sonra yayınlanmıştır. Genelgeye göre, sayım bakanlık ve TÜİK işbirliğinde gerçekleştirilecek ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedeflenmektedir.

Birinci aşamada mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi ve tarımsal faaliyette bulunan işletmelerin tespiti yapılacak, ön tarama faaliyetleri, veri giriş programları hazırlanacak ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilecektir. İkinci aşamada ise, uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere ilişkin veriler TÜİK tarafından 2025 yılı içinde sahadan derlenecektir.

ZMO Başkanı Suiçmez, tarım sayımlarının önemine işaret ederek, sağlıklı verilerin olması gerektiğini belirtti. Sahadan gelen duyumların doğru bir sayımın güç olduğunu gösterdiğini dile getiren Suiçmez, tarım planlamasının güncel verilere dayanması gerektiğinin altını çizdi. Verilerin güncel olmamasının tarımsal planlamayı olumsuz etkilediğini vurgulayan Suiçmez, doğru ve güvenilir verilere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Suiçmez, TÜİK’in sahadan toplayacağı verilere ilişkin şüphelerini dile getirerek, bu verilerin kayıtlı olmaması durumunda doğruluklarının sorgulanabileceğini ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlüklerinin bu sayım için önemli olduğunu vurgulayan Suiçmez, doğru bir sayımın tarımın geldiği durumu açıklayacağını belirtti.

Related Posts

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir