Reel Kesim Güven Endeksi Mart ayında 0,4 puan arttı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Mart Ayı İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Mart ayı İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, 2025 yılı Mart ayında imalat sektöründe faaliyet gösteren 1738 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılarak toplulaştırılmasıyla elde edildi.

2025 yılı Mart ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,4 puan artarak 103,2 seviyesine yükseldi. Anket sorularına verilen yanıtlar incelendiğinde, genel gidişat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki toplam istihdam, mevcut toplam sipariş miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcaması değerlendirmeleri endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 104,1 seviyesine ulaştı.

Üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenlerin oranının arttığı, ihracat sipariş miktarında azalış bildirenlerin oranının ise azaldığı belirlendi.

Gelecek üç ay için üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenlerin oranının yükseldiği, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenlerin oranının ise azaldığı dikkat çekti. İstihdam artışı beklentilerinin güçlendiği, sabit sermaye yatırım harcaması beklentilerinin ise zayıfladığı gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde artış bekleyenlerin oranında azalma görülürken, satış fiyatı artışı beklentilerinin güçlendiği belirlendi. Gelecek on iki ay için yıllık ÜFE beklentisinin bir önceki aya göre %1,0 azalarak yüzde 38,6 düzeyinde gerçekleşti.

İçinde bulundukları sanayi dalındaki genel gidişata ilişkin daha olumsuz değerlendirmelerde bulunanların oranı azaldı.

Related Posts

Her 10 yılda bir yapılması gerekiyordu en son 2001’de yapıldı: 24 yıl sonra sayım!

Türkiye tarımda kendi kendine yeten ülke olmaktan çıktı. Tarım dışa bağımlı hale geldi. AKP ise tam 24 yıl sonra “genel tarım sayımı” yapmaya karar verdi. Her 10 yılda bir yapılması gereken sayım en son 2001’de yapılmıştı. Sayımın nasıl yapılacağı konusunda ise soru işaretleri var.

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …