Tavuk çiftliği elektriğini devlet desteğiyle kurulan güneş santralinden sağlıyor

Marangozluk ve dekorasyon işletmeciliği yapan Mustafa Semerci, 2016 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma Destekleri Programı’na başvuruda bulunarak, ilçeye 56 kilometre uzaklıktaki Ağlan köyüne tavuk çiftliği kurdu.

Semerci, 36 bin tavuk kapasiteli, 2 bin metrekare alandaki tesisinde enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla çalışma başlattı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında 2024 yılında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Projesi’ne yapılan başvurunun kabul edilmesinin ardından tesise yüzde 50 hibe desteğiyle 122 kilovatlık (kurulu gücü) GES kuruldu.

Isıtma, havalandırma ve otomasyon sistemi için yıllık enerji ihtiyacını karşılamak üzere GES kuran ve projeyle 3 yıl gibi kısa sürede kendini amorti etmesi hedeflenen tesiste, sözleşmeli üretimle yetiştirilen piliçler başka bir firmaya satılıyor.

İşletmeci Mustafa Semerci, AA muhabirine, 2016’da Osmaneli’nde kurdukları firma bünyesinde etlik tavuk ürettiklerini söyledi. Enerji maliyetlerinin artması nedeniyle yaptıkları yüzde 50 hibe desteği başvurusunun olumlu sonuçlandığını belirten Semerci, şöyle konuştu:

“Marangoz ve dekorasyon üzerine işletmem bulunuyor. Osmaneli Belediyesi Proje Koordinatörü Abdullah Tetik’in tavsiyesiyle etlik tavuk tesisi kurmaya karar verdim. Devletimizin sağladığı teşvikler tarım ve hayvancılık sektörüne büyük katkı sağlıyor. Biz de bu desteklerden faydalanmak için projemizi hazırladık ve 2016 yılında başvurumuz kabul edildi. 2 bin metrekare alanda tesisimizi kurduk.”

“Devletimiz bizi büyük bir yükten kurtardı”

Semerci, Tarım ve Orman Bakanlığının hem bitkisel hem de hayvansal üretime her türlü desteği verdiğini anlattı. Enerji maliyetlerini azaltmak için Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Projesi hazırladıklarını ve projenin kabul edildiğini aktaran Semerci, şöyle devam etti:

“Kurduğumuz GES ile enerjimizin yüzde 50-60’ını karşılıyoruz. Kış mevsiminde GES üretimi düşüyor ama giderlerimizden biri elektrik üzerineydi. Tarım ve Orman Bakanlığımız bize destek oldu ve bu şekilde yaptık. Devletimiz bizi büyük bir yükten kurtardı. Maliyetlerde büyük düşüş olacak. Güneş enerjisi santrali sayesinde hem maliyetlerimiz azaldı hem de temiz enerjiye kavuştuk. Dolayısıyla ülke ekonomisine de katkı sağlamış olduk.”

Semerci, devletin sağladığı teşviklerin tarım ve hayvancılık sektörüne büyük katkı sağladığını dile getirerek, “Devletimizin sunduğu desteklerden memnunum. Üreticiler bu teşvikleri mutlaka takip etmeli ve projelerini hayata geçirmeli. Bu tür yatırımlar, hem sektöre hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Üretim süreci hakkında da bilgi veren Semerci, “Kümesimizi temizleyip, gerekli dezenfekte işlemlerini yaptıktan sonra talaş seriyoruz. Özel firmalardan gelen civcivlerimizi yerleştiriyoruz. 40-45 gün içinde hayvanlarımız büyüyor ve kesime gönderiliyor. Hijyenik ve sağlıklı üretim süreçlerine büyük önem veriyoruz.” diye konuştu.

Related Posts

Her 10 yılda bir yapılması gerekiyordu en son 2001’de yapıldı: 24 yıl sonra sayım!

Türkiye tarımda kendi kendine yeten ülke olmaktan çıktı. Tarım dışa bağımlı hale geldi. AKP ise tam 24 yıl sonra “genel tarım sayımı” yapmaya karar verdi. Her 10 yılda bir yapılması gereken sayım en son 2001’de yapılmıştı. Sayımın nasıl yapılacağı konusunda ise soru işaretleri var.

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir